Cara Nak Buat Cili Kering Dengan Bawang Kisar

Selepas ditos biarkan sekejap agak-agak. Gunting cili kering dan rebuskan sehingga lembut.


Pin By Noriahotopp41 Hotopp41 On Lauk Pauk Spicy Recipes Recipes Food To Make

Teknik Cepat Buat Cili Boh Sendiri.

. Rebus cili kering bersama bawang putih sampai lembut cili tu. Rendamkan dengan air suam yang dah di tapis. 2Apabila sudah lembuttos airnya dan bilas cili yang telah direbus tadi.

Guntingkan cili kering dan rebuskan sehingga ianya menjadi lembut. 2 labu bawang putih CARA-CARA Guntingkan dahulu cili kering untuk buang bijinya. Kejadian selepas direbus langsung tak ada biji cili.

Cili kisar ni boleh tahan selama satu bulan tau. Buang air rebusan dan basuh lagi. Rebus sehingga mendidih dan tutup api.

Bila kuah dah nampak sedikit kering masukkan santan. Kupas bawang putih bawang merah dan potong bawang agar senang dikisar. Toskan air dan cuci.

2Masukkan ke dalAm tapis yang berlubang agak besar untuk. Asingkan sisa biji cili menggunakan penapis. Cara-cara untuk membuatnya.

1Gunting cili kering dan rebuskan sehingga lembut. Jangan guna air paip. Tak perlu basuh lagi sebab tadi ia dah dicuci bersih.

Blend- cili kering air tapis minyak masak. Anggaran lada kering yang biasa guna sebanyak 400 gram. Apabila sudah lembut toskan airnya dan bilas cili yang telah direbus tadi sebab cili kering.

Rebus cili kering hingga mendidih. Jangan basuh semula guna air paip takut nanti cili kisar tak tahan lama. Lepas tu di tos sehingga kering.

Rebuskan cili kering dengan bawang putih. 1Gunting cili kering lebih kurang 1 inci. Bawang putih Air tapis 1.

Gunting kecil-kecil lada kering basuh bersih dan buang bijinya. Terus masuk blender dan kisar. Kita tak mahu ada air sebab air akan menjadikan cili.

Apabila sudah lembut toskan airnya dan bilas cili yang telah direbus tadi. Basuh dengan air biasa. Sekejap je dah settle.

Mula-mula sekali kisar cili api bawang dan juga kunyit. Cili kering dipotong dan dibuang bijinya. Potong cili kering buang biji dan kupas bawang putih cuci bersih.

Satu labu bawang putih 89 ulas Asam keping Cara Membuat. Hari ini nak kongsi cara2 menyimpan cili kisar n bawang kisar agar tahan lebih lama. Bila nak masak lauk pauk atau goreng mee goreng bihun n goreng kue tiau tinggal.

Bila cili kering dah agak sejuk bolehlah dikisar bersama air tapis. Toskan air tak perlu basuh untuk kali kedua. Ayam ikan atau daging pun sedap je kalau nak masak cili api.

Guntingkan cili kering dan rebuskan sehingga ianya menjadi lembut. Cara-cara untuk membuatnya. Masukkan cili kering dan 3 cawan air ke dalam periukDidihkan.

Apabila sudah lembut toskan airnya dan bilas cili yang telah direbus tadi. Sebab dekat cili kering kadang-kadang. Guna bawang putih sebanyak 3 labu.

Disebabkan itulah cili boh atau cili kisar. Masukkan kesemua bahan kisar dengan sedikit air dan minyak. Download Cara Mudah Buat CIli Boh PDF for free.

Apabila mendidih tutup api dan biarkan selama 10minit. Masukkan cili yg sudah di basuh tadi ke dalam blender 100 gm cili kering blender bersama dengan 3 biji bawang besar dan satu labu bawang putih 8 9 ulas Blender. Jangan gunakan air paip kerana cili boh.

Semua biji cili terkeluar. Cuci bersih baru rebus.


Pin On Kuih Tradisional


Serunding Easy Chicken Dinner Recipes Cooking Recipes Snacks Dishes


Daging Masak Merah Curry Recipes Malaysian Food Malay Food


Cara Simpan Cili Kisar Tahan Sebulan Bawang Kisar Sehingga 2 Minggu Mingguan Wanita Cooking Cooking Tips Food

Comments

Popular posts from this blog

A Meridian Is a Line of Which of the Following

111 Plane in Bcc

How Old Was Tom Felton in Goblet of Fire